GANESHA & MORIA

Ganesha & Moria donen títol a l’exposició que Paula Nadal i Jaume Masdevall tenen ideada. Un contrast mitològic i ideològic, la deesa de l’autocontrol hindú en contraposició a la Follia feta divinitat per Erasme en els clàssics grecs.

De les ciències i l’autocontrol és del que la Follia es mofa en Morias Enkomion d’Erasme de Rotter- dam. Inspiració per a un projecte fotogràfic que Jaume Masdevall ens presenta juntament amb petits assaigs reflexius sobre cada una de les fades de la Follia. Un projecte que despulla Filautia (el narcissisme), Colacia (l’adulació), Lethe (l’oblit), Misoponia (la ganduleria), Hedoné (el plaer), Anoia (la bogeria), Trifé (la irreflexió) i els déus Comos (la intemperancia) i Nègretos Hipnos (el son profund). Filla de Pluto (la riquesa) i Hebe (la joventut), i nodrida per l’Embriaguesa i la Ignorància, la Follia ens és presentada com la responsable de la felicitat dels homes, presentant els necis com els verdaderament feliços i els sabis com vells pansits rondinaires.

Els dissenys, il·lustracions i quadres de Paula Nadal comparteixen quelcom que podem englobar en el conjunt de Ganesha, la deesa més estimada de l’hinduisme. El cap d’elefant, un animal solemne, poderós, sagrat. Els dissenys de Paula Nadal parlen d’elegància, amb formes senzilles però imperials, impreg- nades de força i amb acabats delicats, un lleuger vent oriental acompanya la seva obra, encara que no la dirigeixi. Materials volejants, colors neutres, el negre com a estrella. Una colecció recull dels fruits de treball al llarg d’un any i que engloba diferents estils, però tots amb aquesta marca característica. Els tocats dissenyats expressament per la col·lecció ens remarquen els criteris de distinció i poder. Il·lustracions i quadres on és protagonista el gris. Pell d’elefant platejada sota el sol dins l’aigua. Gane- sha la deesa de cos humà i cap d’elefant, la divinitat que aparta els obstactes, patrona de les arts i les ciències, deva de l’intel·lecte i el saber. Una deesa que manté en una de les seves mans humanes la maça d’or com a símbol de l’autocontrol.

Fashion design: Paula Nadal

Photography & writimg: Jaume Masdevall

Event design: Ioana Crasovan